Kontakt oss Ledige stillingar Mi side

Råd til personer med nedsatt funksjonsevne

Har du synshemming, hørselshemming eller bevegelseshemming kan en krise påvirke deg noe annerledes enn for mange andre. Derfor er det viktig at du tenker gjennom på forhånd hvordan en krise vil påvirke deg.

Råd til synshemmede, hørselshemmede, bevegelseshemmede 

Snakk med familie, venner, assistenter eller andre personer i livet ditt om hvordan en krise vil påvirke deg og hva du kan trenge hjelp til. Les mer om hva vi mener med en krise. 

Slik blir du varslet

I en krise som truer liv og helse vil kommunen eller politiet sende ut tekstmelding på mobiltelefon til alle som oppholder seg i det relevante området. Få informasjon og veiledning om bruk av mobiltelefon for synshemmede hos Statped eller hos Blindeforbundet . Varslingsanlegg (tyfoner, flyalarm) brukes også til å varsle om akutt fare - men vi har ikke desse varslingsanleggene i Hemsedal kommune. Informasjon om hva som skjer vil du få på radiokanalen NRK P1. 

Hvor finner jeg informasjon i en krise?

Våre nettsider har universell utforming og vi vil publisere informasjon om hva som skjer og hvordan du kan kontakte kommunen. 

Hvem kan jeg kontakte forå få hjelp?

trenger du hjelp er det viktig at du ber om det. Tenk gjennom om du har noen i din omgangskrets du kan be om hjelp. 

Vi vil fortelle deg på tekstmelding eller på nettsidene hvordan du kan kontakte kommunen i den aktuelle krisen. 

Ved strømbrudd kan mobilnettet bli utilgjengelig allerede etter et par timer. Derfor er det viktig at du ikke venter md å be om hjelp. 

Ved akutt fare for liv og helse ringer du nødnumrene 110, 112 og 113. En kan også sende sende via Nød-SMS en tekstmelding til nødmeldestasjonene 110, 112, 113. For å kunne gjøre dette må du være registrert på forhånd. På nodsms.no kan du registrere deg for å kunne bruke tjenesten. 

Vær oppmerksom på at det ved store kriser kan være manglende kapasitet og det kan ta lengre tid enn vanlig å få hjelp. 

 

Forberedelser i hjemmet

For å kunne motta råd og meldinger via beredskapskanalen NRK P1 bør du ha tilgang til en DAB-radio som også er batteridrevet. Uten strøm vil varslingsutstyr som benyttes hjemme for å varsle brann, dørklokke osv slutte å fungere. Dersom du bor alene bør du flytte inn til familie eller venner, eller kontakte kommunen for hjelp til alternativt oppholdssted. Det kan også være lurt å ha skrivesaker tilgjengelig, for enkel kommunikasjon med andre. 

Ha reserve av hjelpemidlene du bruker, som for eksempel stokk eller forstørrelseshjelpemidler. Er du avhengig av legemidler eller medisinske hjelpemidler, må du snakke med din lege eller apotek om muligheten for å ha en ekstra beholdning. En fløyte og en lommelykt kan være nyttig for å signalisere til andre om du trenger hjelp. 

Har du førerhund bør du ha ekstra hundemat for et par dager. Førerhunder kan bli med fører på evakuert- og pårørendesenter.