Det er tidlig vår i Hemsedal og noen av bøndene er allerede i gang med å produsere god norsk mat til befolkningen. Det medfører at det må gjødsles. Husdyrgjødsel er bondens «gull» og ved å bruke dette kan bøndene redusere behovet for bruk av kunstgjødsel. Kunstgjødsel er energikrevende at produserer og transportere, og koster bøndene dyrt i innkjøp.
Bøndene arbeider lange dager med å spre sitt «gull» på jordet for å produsere grovfôr til husdyr som blir mat til oss. Selv om spredning av husdyrgjødsel kan gi både vond lukt, litt grisete veier og støv fra jordet, er det helt nødvendig å tilføre dette til plantene i vekstsesongen.
Bøndene får stadig strengere krav på seg, og må de nærmeste årene legge om til å bruke mer av husdyrgjødsla tidligere i sesongen. Det vil si mer om våren og mindre på høsten.
Vi heier på bøndene og på mest mulig matproduksjon i Hallingdal og Norge. Bli med i heiagjengen og den viktige innsatsen bøndene våre gjør. Husk at vond lukt og andre ulemper for oss andre er av kort varighet, og plantene vokser lenge på tilført gjødsel.