Åpning av Familiens hus og Helsehuset

Mandag 11. oktober var det storslått åpning av Familiens hus og Helsehuset i Hemsedal.
Familiens hus er tjenester innen fysisk og psykisk helse for barn og unge 0-18 år samt deres familier. Helsestasjon og jordmortjenesten ligger til Familiens hus. Helsehuset tilbyr tjenester til voksne; kortvarig, individuell behandling /oppfølging innenfor psykiske helsetjenester, miljø-aktiviseringstiltak og sosialiseringstiltak. I tillegg ulike former for kurs som bla søvnkurs, røykeslutt og livsstyrketrening.

Det var mange som hadde tatt veien til kommunehuset for å overvære denne åpningen. Barn og unge kom fra barnehage og skole i tillegg møtte mange av Hemsedals innbyggere opp.

Avdelingsleder for Familiens hus, Gunhild Hustad, og avdelingsleder Helsehuset, Christin Wangen Sjølie, åpnet arrangementet og fortalte om dagens program. Den offisielle verdensdagen for psykisk helse var 10. oktober, men i Hemsedal så ble denne markeringen lagt til åpningsdagen..

Ordfører Pål Rørby startet med å holde en tale utenfor lokalene til Familiens hus, før han klippet snoren, godt hjulpet av barn fra barnehagen. Ordføreren la vekt på at vi hele tiden må forandre tilbudene til våre innbyggere i takt med de utfordringene vi står ovenfor. Samordning av tjenester gjør at vi lettere kan samarbeide og ta tak i utfordringene på et tidlig tidspunkt. Han oversatte det afrikanske uttrykket «It takes a villige to raise a child» til halling. «Det tar ei bygd for å oppdra eit barn».

Så gikk turen videre til Helsehuset, hvor ordfører Pål Rørby la vekt på at vi alle har en psykisk helse og at vi alle gjennom livet opplever å ha en psykisk uhelse. Han sa at det er viktig å snakke om følelsene sine, men at særlig menn ikke er så flinke til å snakke om dette.

På plassen utenfor Kultursalen var det rigget bord, pølser, kaker og bålpanne. Det var en tavle hvor alle kunne lime på sitt eget hjerte. På hjerte skulle du skrive hva du savnet mest under pandemien. Her var det mange fine ord. Mange skrev at de savnet venner og famille, gode klemmer, redd for å smitte andre og at det har vært kjedelig å ikke få ha et sosialt liv.

Når alle hadde forsynt seg godt av de store marsipankakene og den sure vinden hadde satt seg i kroppene så var tiden inne for dokketeater i Kultursalen. Teateret handlet om en liten gutt som hadde så veldig vondt i magen. Gutten trodde selv at det var fordi han hadde spist for mange epler. Så dukket det opp en dame som reiste rundt og hjalp barn i hele verden når de hadde vondt i magen. Hun «dro» ut garntråder med knuter på, i ulike farger fra guttens mage. Fargene representerte en følelse. For hver tråd forklarte gutten årsaken til at han var lei seg, trist eller sinna. Når han hadde fortalt damen om hvorfor han gikk med disse følelsene så gikk knutene opp og gutten danset av glede. Så snipp, snapp, snute…

Helt til slutt var det leker ute for barna frem til bussen kom og hentet de igjen.

Familiens hus holder til i de tidligere lokalene til helsestasjonen. Helsehuset har lokalene hvor psykisk helse holdt til tidligere.

Foto: Steinar Bleken